Atölye İzmir® de Sanat ve Tasarım Eğitimi

Her mekanın bir enerjisi vardır. Atölyemizin enerjisi de sanat ve tasarımı yoğun bir şekilde hissettiriyor. Öğrencilerimizden “Atölyenin kokusunu bile özledim.” şeklinde sözler duyuyoruz.

Özge Mardi Bayar kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz?

Küçük yaşlardan beri sanata olan eğilimim ailem ve yakın çevrem tarafından keşfedildikten sonra sanat ve tasarım eğitimi aldım. Lise yıllarında Grafik Tasarım alanına yöneldim. Bu dönemde Grafik, illüstrasyon ve tipografi alanlarında kendimi geliştirme fırsatım oldu. Üniversite ve Yüksek Lisans Eğitimimi Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamladım. Grafik tasarımcı ve illüstratör olarak pek çok firma ile çalıştım. Çocuk kitapları illüstrasyonları üzerine çalıştım ve tez yazdım. bu alanda uzmanlık derecesine geldim. Bu çalışmalar sırasında çocuk kitaplarındaki illüstrasyon ve karakterlerin çocukların dolayısıyla tüm dünyanın geleceğini etkileyecek güçte olduğunu farkettim. Pek çok çocuk kitabı resimledim. Şu anda eşim Kadir ile kurduğumuz Vectorel Studio, Atölye İzmir, videmy.com gibi markaları yönetiyorum.

Atölye İzmir adında tasarım eğitimi verdiğiniz bir kurumunuz var. Öncelikle böyle bir atölye kurma fikriniz nereden çıktı?

Üniversite yetenek sınavlarına hazırlık dönemiyle birlikte resim atölyelerinde çalışmaya başladım. Üniversite dönemim boyunca da hocalarımın atölyelerinde kendilerine asistanlık yaparak sanat ve tasarım alanında çalışmalarım oldu. Yüksek lisans eğitimimle birlikte kendi özel atölyemde sanat ve tasarım eğitimleri verdim. Eşim Kadir ile birlikte 2008 yılında Vectorel Studio tasarım hizmetleri  ve Atölye İzmir markasıyla da tasarım ve sanat eğitimleri vermeye başladık. Atölyemizde şu anda Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı bir kurum olarak Tasarım alanlarında sertifikalı mesleki gelişim eğitimleri vermekteyiz.

İzmir’de sanat eğitimi veren birçok kurum var;  fakat sizin atölyeniz çok samimi ve insanı yaratıcılığa teşvik ediyor. Bunu nasıl başardınız?

Her mekanın bir enerjisi vardır. Atölyemizin enerjisi de sanat ve tasarım yoğun bir şekilde hissediliyor. Pek çok öğrencimizden atölyenin kapısından girdiklerinde burada bir şeyler çizme isteğim artıyor. “Atölyenin kokusunu bile özledim.” şeklinde sözler duyuyoruz. Atölyemiz bizi yansıtıyor.

Atölyenizde hangi eğitimleri veriyorsunuz? Programları planlarken öncelikleriniz nelerdir?

Tıklım tıklım sınıflarda eğitimin verimli olmadığını bildiğimiz için birebir ve az kişiden oluşan özel gruplara eğitim veriyoruz. Eğitim ortamının tıpkı profesyonel yaşamdaki gibi Atölye/Tasarım Stüdyosu/Ajans Ortamı olmasını sağladık. Eğitmenlerimizi sektörde ileri deneyime ve eğitmenlik becerisine sahip profesyonelleri seçtik. Eğitimin kalitesi arttırmak için, başlangıçta ilk gün eğitimde kullanılacak malzemelerin olduğu fiziksel bir çanta hediye ediyoruz. Başlangıç Kiti dediğimiz bu çanta içerisinde; Eğitim Kitapları, Eskiz Defteri, Kalem ve Flash Disk vb. bir tasarım eğitimi sırasında kullanılacak malzemeler bulunmakta.

Eğitim sırasında bir kartvizit tasarımı yapmış olsanız bile Ctrl+P dediğinizde 4 renkli yazıcıdan çıkacak şekilde ayarladık. Kesip gerçek boyutunu görmek isterseniz diye mücellit/kesim masası hazırladık. Sektör ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz Grafik Tasarım, Web Tasarım, Fotoğraf, Reklam ve Pazarlama, Video, Mimari Tasarım, Moda Tasarım ve Endüstriyel Tasarım ile ilgili kitaplarla dolu kütüphane hazırladık. Bunlara ek olarak Atölye İzmir ekibi; tasarım alanında akademik dereceye ve tasarım programları konusunda üst düzey yetkinliğe sahiptir.

Atölye İzmir’de hangi eğitimleri veriyorsunuz? Süreçler nelerdir?

Moda Tasarım Stilistlik, Moda Tasarım Modelistlik, Grafik Tasarım, Temel Resim Teknikleri, Web Programcılığı, daha pek çok tasarım ve görsel tasarım alanında eğitimler vermekteyiz. Öğrencilerimiz Mac bilgisayarlarla çalışma ortamında programların son sürümlerini kullanarak tasarım mesleğinde adım atabiliyorlar.

Eğitimlerinize kimler katılabilir?

Bireysel, grup ve firmalara özel eğitimler düzenlemekteyiz. Tasarımın pek çok dalında özellikle, Grafik Tasarım, Moda Tasarım, İç Mimarlık, Mimarlık, Endüstriyel Tasarım, Fotoğraf, Web Tasarım vb. tasarım alanlarında; Yurt Dışındaki ve Yurt İçindeki Üniversitelere Lisans ve Lisans Üstü Hazırlık ve Portfolyo Tasarımı, Sektöre Yönelik Hazırlık, Kurumsal Eğitimler, Üniversitede okuyanlar için proje ve eksik tamamlama eğitimleri vermekteyiz.

Geleceğin meslekleri arasında gösterilen Grafik Tasarım, Moda Tasarım, İç Mimarlık, Mimarlık, Endüstriyel Tasarım, Fotoğraf, Web Tasarım vb. tasarım alanlarında Atölye İzmir’de eğitim alarak profesyonel bir tasarımcı olan ve dünyanın pek çok ülkesinde okuyan ve çalışan öğrencilerimiz bulunmakta. Özellikle tasarımcı adayı ile birlikte hazırladığımız portfolyo tasarımları ile lisans ve lisansüstü eğitimlerde burs kazananların sayısı oldukça yüksek.

Eğitim içerikleri tasarımcı adayının algısına ve hedeflerine yönelik hazırlanıyor. Öğrencilerimiz ister sıfırdan başlayarak isterse eksiklerini tamamlayarak tasarım alanındaki sektörde istenilen kriterleri yerine getirebilir ve iş yaşamına kolaylıkla adapte olabilir.

Photoshop kitabınızdan bahsedelim. 16. baskıyı çıkardınız ve aynı zamanda kitap İngilizce’ye de çevriliyor. Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?

Photoshop programını uzun yıllardır kullanıyorum. Zaman içinde farklı mesleklerin Photoshop programını nasıl kullandığını gördüm. Örneğin arkeologlar bu programı nasıl kullanır? Mimarlar nasıl kullanır? Fotoğraf’la ilgilenenler Photoshop’da nasıl çalışırlar? Bu sorularla birlikte bu farklı meslek dallarına verdiğim eğitimlerden edindiğim bilgilerle Photoshop kitabını yazdım. Sanırım bu çok yönlü bakış açısı nedeniyle pek çok kişiye hitap eden bir eser oldu.

Bir de videmy.com adında online eğitim platformunuz var. Böylece atölyenize gelemeyen kişilere de kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Bize bu platformdan bahsedebilir misiniz?

videmy.com online bir tasarım eğitimi platformu. Bu web sitesine amacımız tasarım alanlarındaki bilgiyi eğlenceli ve doğru bir yönlendirme ile uygulanabilir hale getirmek. Yaşadığımız çağda bilgiyi uygularken teknoloji yanımızdaki en büyük araç olacaktır. Bu bakış açısıyla amacına ulaşmak isteyen tasarımcı ve adayları için kapsamlı, anlaşılır ve eğlenceli bir video eğitim platformu oluşturduk.

Geleceğin tasarım dünyası için ne söylemek istersiniz?

Bugün her ne kadar grafik, moda, web, endüstriyel tasarım diye tasarım dallarını ayırsak da, alanların her biri kendi içlerinde farklı disiplinler barındırsa da fikir bulma ve üretime kadarki iş süreçleri birbirleriyle çok benzer. Bu açından gelecekte tüm tasarım dallarının birlikte iş birliği içinde teknoloji ile evrilerek ortaya çıkacağını düşünüyorum.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Corona fobi

Bir salgın hastalık süresince verilen tepkiler şu şekilde karşımıza çıkabilmektedir: Kişinin kendi sağlık durumu hakkında ve/veya COVID-19 ‘a…