Aşir Güler ve Öğrencilerinden Muhteşem Ahşap Eserler

Çalışmalarını İzmir’in Çiğli İlçesi’nde kurduğu atölyesinde sürdüren Ahşap Oyma Sanatçısı Aşir Güler ve öğrencilerinin eserleri  Foça’da sergilendi. Geleneksel Türk Ahşap Oyma sanatının yanısıra özgün çalışmalarında yer aldığı sergi Foçalılar ve Foçayı ziyarete gelenlerden büyük ilgi gördü.

AŞİR GÜLER VE 25 ÖĞRENCİSİNDEN 100 ESER

Küçükdeniz Sahili Reha Midilli Caddesi üzerindeki tarihi taş bir binada açılan sergide Aşir Güler’in yanısıra kurslarına devam eden 25 öğrencisinin yaklaşık 100 eseri yer aldı. Bir bölümü Foça’lı olan kursiyerlerin eserlerine ilçenin balıkları, denizciliği, tarihi ve turistik öğelerini yansıttığı görüldü. Ahşap eserlerin güzelliğine hayran kalan pek çok sanatsever   sergide yer alan eserler hakkında  üretenlerinden  ayrıntılı bilgiler aldı. Dileyen konuklara; ahşap oyma eserlerinin yanı sıra Türk Sanat Müziği’nin önemli sazlarından Kanun’u en  iyi yapan ustalardan biri olan Aşir Güler’in, atölyesinden getirilen tezgahta, bir kanunun ana gövdesini nasıl işlediğine dair sunumda yapıldı.

 AHŞAP OYMA SANATINA DAİR HER ŞEYDEN ÖRNEK VAR

Aşir Güler; 1973 yılı Muş doğumlu olduğunu ve ahşap oyma sanatını aynı zamanda ustası da olan ağabeyi Tahsin Güler’den öğrendiğini söyledi. Aşir Güler;” Ahşaba  7 yaşında İzmir’de başladım. O gün bugündür bu işin içerisindeyim. 40 senedir bu işi yapıyorum. İzmir’in Çiğli semtinde, şu an atölyemiz. Yıllardır bu işin bütün alanlarına girdim çıktım tabiri caizse.  Bizde yelpaze çok geniş.  Heykel var. Geleneksel  Sanatlar var.  Rölyef tarzı, hat sanatı var. Modern tarz da işliyoruz. 10 sene kadarda antika restorasyon işleri yaptım. Oradan da epey birikimimiz oldu.  Yıllar geçtikçe bu birikimler üstüste çoğalmaya başladı. Bunu isteyenlere aktarma gibi bir düşünme oluştu  bende. Bunun içinde kendi atölyemde bir kurs açtım. Şu an yaklaşık 30 kadar kursiyerim var.  Bu kursiyerlerle olabildiğince güzel işler  çıkarmaya çalıştık.

Bu gün açtığımız serginin temellerini  6 -7 ay önce oradan başlattık.  Hemen hemen her çeşit iş yapmaya gayret ettik. Ahşap üzerine Anadolu’da geçmişte ve günümüzde olan bir çok şeye değinmeye çalıştık.  25 kursiyerimizin 100’e yakın eseri var burada.  Gelen gidenin ilgisinden de anlıyoruz ki  evet böyle zengin bir çeşitlilik yapmışız. Özellikle ahşapta  bu kadar zenginliğin bir arada olması etkileyici olmuş. Bunu aldığımız tepkilerden de görüyoruz.  Bu yönüyle bu mecramızı devam ettirmeye çalışacağız” dedi.

Sergi  16 Ağustos 2022 Salı gününe kadar  10.00 – 23.00 saatleri arasında gezilebilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like