2022-2023 ders yılının 1. çeyrek dönemini geride kaldı. Okullar ara tatile girince çocuklar bir şeyler öğrenmeye de ara vermek ister. Uygulanan kurallar tatil süresi boyunca geçerliliğini yitirebilir ve bu sebeple çocuklarımızın davranışlarında değişiklikler meydana gelebilir. Kültür Koleji Rehberlik Birimi uzmanlarından ara tatil önerileri.
“Eğitim hayat boyu devam eden bir süreçtir.”
Erişkin birer birey olma, kendilerini tanıma ve anlama yolunda ilerleyen çocuklarımızın dikkat, algı ve duygularını bulunduğunuz her ortamda önemsemeniz oldukça mühim. Unutmayın; çocuklarımız, her yerde ve her zaman öğrenme faaliyeti ile iç içedir. Öğrenci ve velilerin tatil anlayışlarını birlikte gözden geçirmeleri ve bir düzen konusunda ortak karar almaları gerekir. İlk yapılması gereken bu güzel günlerin tadını çıkarabilmek için bir tatil planı hazırlamaktır, çünkü bu kısa bir ara tatil de olsa öğrencilerimiz birçok farklı etkinlik yapabilirler. Öğrencilerimiz hem bedensel ve zihinsel olarak dinlenmeli hem de konu tekrarları ve soru çözümleriyle öğrendiklerini pekiştirmelidirler.
Tatil planlaması yaparken;
– Çocuğunuzla geçirdiğimiz zamanları önemsemeliyiz çünkü çocuklarla empati kurmak, onların yetenek, ilgi ve ihtiyaçlarının farkında olmak önemlidir. Ortak zamanlar çocuklarda “Önemliyim” duygusunu arttırır.
– Çocuklarımızın kendilerini iyi hissetmelerini ve rahatlamalarını sağlayabilmek için birlikte spor yapabilirsiniz. Birlikte yapacağınız yürüyüşler, evde yapabileceğimiz birkaç egzersiz hatta dans etmeniz bile onları mutlu edecektir.
– Tatil boyunca çocuklarımızın dengeli beslenmelerine özen göstermeli ve önem vermelisiniz. Özellikle oyun oynarken sağlıksız atıştırmalıklar vermeyiniz ve uzun süre aç kalmamasına dikkat ediniz. Böylece onları sağlıklı yemek yeme konusunda daha istekli hale getirebilirsiniz.
– Tatilin en önemli amaçlarından biri dinlenmektir. Öğrenciler hem bedensel hem de zihinsel olarak dinlenmeye zaman ayırmalıdır.
– Çocuklar tatil boyunca televizyon izlemek ve teknoloji ile bol bol zaman geçirmek isteyebilir. Teknolojiye ayrılan zamanın doğru planlanması sadece akademik hayatı için değil, fiziksel ve duygusal gelişimi içinde önemlidir. Teknolojinin kullanımı ile ilgili ebeveynlerin çocuklarına doğru rol model olmaları en az kullanım kuralları kadar önem taşımaktadır.
– Bireyin kendini geliştirmesinin en önemli yollarından biri kitap okumaktır. Kitap okumak kalıcı öğrenme ve akademik başarı için önemlidir. Öğrencilerin kitap okuma alışkanlığı kazanmaları ve kitap okumanın keyfini yaşamaları açısından ara tatil iyi bir fırsattır.
– Tatil; dinlenme ile beraber öğrenciler için konu eksiklerinin giderilmesi, soru çözülmesi ve genel tekrar yapılması açısından da güzel bir fırsattır. Bugüne kadar öğrenilen bilgilerin gözden geçirilmesi, pekiştirilmesi ve öğrenme kayıpları yaşamamaları için yeni kaynaklardan faydalanmalılar. Özellikle sınava hazırlanan 7. ve 8. sınıf öğrencileri okul döneminde çözemedikleri testleri, soru bankalarını ve tekrar yapılması gereken konuların bir listesini çıkarabilir. Evde kendi kendilerine deneme sınavı uygulayarak sınav pratiği yapabilirler. Deneme sınavlarında, zaman yönetimine ve yapamadıkları soruların çözümlerine önem vermelidirler.
Tatilin planlamasında tatilin ilk günleri gibi son günleri de okula dönüş hazırlıkları açısından önemlidir çünkü tatilin son günlerinde okul rutinlerine hazırlık yapmak için çocuklar ailelerin desteğine ihtiyaç duyarlar. Okulunu ve arkadaşlarını özleyen çocuklar zihinsel olarak okula dönüşe hazır olacaktır. Bedensel olarak geçişin zor olmaması için tatil döneminde gece yatma ve sabah uyanma saatlerinde çok büyük değişiklik yapılmamalıdır. Tatilin son birkaç günü mümkünse okul düzeninde geçirilmelidir. Ayrıca, okul için gerekli materyallerin kontrol edilmesinde, okul kıyafetlerinin hazırlanmasında çocuklara destek olunmalıdır.