Sokağa çıkmayan evcil hayvana da aşı şart!
Evcil hayvanlarda yaz kış demeden parazit ilaçlarına devam etmenin önemini vurgulayan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, sokağa çıkmayan sevimli dostlarımızın aşılarının ihmal edildiğine dikkat çekti.
10.01. 2023
Ekonomik sorunlar nedeniyle alım gücü düşen dar gelirli vatandaşlar, evcil hayvanların aşı giderlerini karşılamakta zorlanıyor. Veteriner hizmetleri, aşılar ve ilaçların artan maliyetleri, sevimli dostlarımızın ebeveynlerini çıkmaza sokuyor. Evcil hayvanların rutin sağlık bakımını ertelemeyin ve aşıdan tasarruf etmeyin uyarısında bulunan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten “Evimizde beslediğimiz kedi, köpek, kuş ve diğer evcil hayvanlar, ailemizin sevgili üyeleridir. Minik dostlarımızın sağlığına verdiğimiz önem,onların uzun ve mutlu bir yaşam sürmeleri için temel bir gerekliliktir. Bu noktada, evcil hayvanların sağlığını korumak için yaz kış demeden aşı yaptırmak gerekir. Evcil hayvanlar, bulaşıcı hastalıklarla temas etmese bile, ev ortamında çeşitli potansiyel tehlikelere maruz kalabilirler. Örneğin, kedi veya köpeklerde parazitler (kurtlar, kene, pire gibi) ev içinde bile bulaşabilir ” sözleri ile aşının önemine dikkat çekiyor. Pandemi döneminde evden çıkmayan birçok kişinin Corona’ya yakalandığı hatırlatan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, küçük dostlarımızın hiç dışarısı ile teması olmasa bile parazitlenebileceğini veya hastalıklara yakalanabileceğini söyledi.
Yaz kış demeden düzenli aşı olmanın önemini vurgulayan Çelikten, evcil hayvan sahiplerini uyardı.
“Aşılar, evcil hayvanları bir dizi bulaşıcı hastalığa karşı korur. Sevimli dostlarımıza yaptırılan aşılar, sadece hayvanın kendi sağlığını korumakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal sağlığı da etkiler. Bizler, kıyafetlerimizle bile sokakta yürürken üzerimize zıplayan bir pireyi eve taşıyabiliriz. Apartmana giren kediler, balkonumuza gelen kuşlar, apartmandaki başka birinin evcil hayvanı, bahçedeki diğer hayvanlar da evde bakımını üstlendiğimiz sevimli dostlarımız için tehlike unsuru olabilir. Eğer pire evinize yerleşirse pireden kurtulmak için sadece küçük dostunuza damla yaptırmanız yetmez evi de defalarca ilaçlatmak gerekir. Ve bu noktada sorun artık sadece pire değildir, pirelerin taşıdığı kan paraziti gibi enfeksiyonlar da küçük dostunuzun sağlığı için önem teşkil eder. Aşı sayesinde küçük dostunuzdan size bulaşabilecek iç parazitlerin de önüne geçebilirsiniz” sözleriyle uyarıda bulunan Uğur Selin Çelikten,
Aşı hayat kurtarır
“Paraziter hastalıklar dışında bir de viral enfeksiyonlar vardır ki, 5 dakika sürecek bir aşı uygulamasıyla bunlardan korunabilecekken, aşı yapılmadığınız takdirde; küçük dostunuzun bu hastalıklardan birine yakalandığında ölümüne bile sebep olabilirsiniz. Kediler için kedi gençlik hastalığı (Panleukopeni) Calicivirus, köpekler için kanlı ishal,gençlik hastalığı gibi hayati önem arz eden hastalıklar vardır. Yaz veya kış fark etmeksizin, evden çıksa da hiç dışarıyla teması olmasa da küçük dostumuzun aşılarını yaptırmak hem küçük dostunuzu hem de sizi korur. Ayrıca aşılama esnasında veteriner hekiminizin yapacağı muayenede gözüne çarpan bir sağlık sorunuyla birçok şeyin tanısı erken konulabilir. Düzenli aşılarımızı ve muayenelerimizi tüylü dostlarımız için aksatmayalım.
Mutlu evcil hayvan, mutlu ev haklı
Evcil hayvanlara düzenli olarak aşı yapılması, onların sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmelerini sağlar. Hastalıklardan korunan hayvanlar, daha enerjik, mutlu ve yaşam dolu olabilirler. Evcil hayvanlarda aşılamanın önemi, sadece hayvan sağlığını değil, aynı zamanda insan sağlığını da etkileyen bir konudur. Bu nedenle, hayvan sahipleri, evcil dostlarını düzenli veteriner kontrollerine götürmeli ve gerekli aşıları yaptırmalıdır. Unutulmamalıdır ki,sağlıklı bir evcil hayvan, mutlu bir ev yaşamının temelini oluşturur ” şeklinde konuştu.
Kediniz aşı sonrası halsizleşiyorsa korkmayın!
Aşı sonrası evcil hayvanlarınızı bir süre müşade altında tutmaya özen gösterin
Kedilerde aşı sonrası görülebilecek yan etkiler hakkında bilgi de veren Uğur Selin Çelikten sözlerine şöyle devam etti:
“Özellikle kedilerde aşı sonrası halsizleşme, uyku hali durumları olabilmektedir. Enjeksiyon yerleri insanlarda olduğu gibi nadiren ağrıyabilir. Bölgesel olan şişlik oluşumları durumunuzda hekiminize başvurmanız özel jellerle veya jelsiz masaj yapmanız gerekebilir. Çok çok nadir gözüken aşı alerjileri yüz kısımlarında şişlik, kızarıklık, geçmeyen kaşıntı hali, öksürük gibi belirtiler ile kendini gösterir. Bu reaksiyonlara rastlarsanız hızlıca veteriner kliniğine başvurmanız gerekir. Eğer küçük dostunuzun aşı alerjisi geçmişi varsa aşı işlemlerinde sonra bir süre veteriner kliniğinde beklemeniz tüylü dostunuzun sağlığı için iyi olacaktır.”