İzmir Kültür Yolu Festivali 26 Ekim’de Başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on beşinci durağı; bugüne kadar sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, Ege’nin incisi ve Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından İzmir oldu.

26 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek İzmir Kültür Yolu Festivali süresince İzmir, geniş kapsamlı kültürel ve sanatsal etkinliklerle katılımcılarına dolu dolu bir program sunarak, 9 gün boyunca birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak. İkinci kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında yer alan İzmir’de festival süresince konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle sanatseverler kültür sanatla buluşacak. Festival kapsamında şehrin çeşitli noktalarında bulunan 60’a yakın mekânda 300’den fazla etkinlikte sanatçılar İzmirlilerle bir araya gelecek. Düzenlenecek festival ile İzmir’in doğal güzellikleri ve tarihi değerleri daha da görünür ve bilinir kılınacak.

 

CUMHURİYET COŞKUSU FESTİVALDE YAŞANACAK

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101. yıldönümünde, “Cumhuriyet Bayramı”na özel etkinlikler sanatseverlerle buluşacak.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Açık Hava Sahnesi’nde; “Cumhuriyet’in Işığında Bir Bale Gösterisi”, İzmir Resim Heykel Müzesi’nde; Dr. Barış Eroğlu’nun “Cumhuriyet Dönemi Türk Resmine Bakış” söyleşisi, Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Rakım Elkutlu Sahnesi’nde; İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından Derya Derin solistliğinde “Kurtuluş’tan Kuruluşa Cumhuriyet” konseri ve Ulvi Puğ söyleşisi gerçekleşecek.

Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Necdet Aydın Sahnesi’nde; İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin “Yeniden Doğuş” Operası sahnelenecek. Paribu Cineverse Konak Pier Sineması’nda ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel film gösteriminde “Son Akşam Yemeği” sinema severlerle buluşacak.

İzmir Kültür Yolu Festivali kapsamında tüm etkinlik alanlarında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın anlam ve önemine yönelik düzenlenecek etkinliklerin yanı sıra Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşecek Murat Boz konseri ile bayram coşkusu doruğa çıkacak.

 

İZMİR KONSERLERLE COŞACAK

Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde İzmirliler doyasıya eğlenecek. Gündoğdu Meydanı’nda kurulacak ana sahnede; Bengü, Derya Uluğ, Can Bonomo, Murat Boz, Gazapizm, Fatma Turgut, Ziynet Sali, Ebru Yaşar ve Haluk Levent sevenleriyle bir araya gelirken farklı sanatçılar da çeşitli mekanlarda festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Açık Hava Sahnesi’nde; “Türk Arpı” Şirin Pancaroğlu Topluluğu, “Ney in Ethno Jazz” Burcu Karadağ, “Cumhuriyet’in Işığında Bir Bale Gösterisi” ve Ege Üniversitesi Viyana Vals Topluluğu’nun “Viyana Valsi Gösterisi”, Retrobüs, “Güneş Ülke Anadolu” konseriyle de Tuluyhan Uğurlu sahne alacak.

Agora Ören Yeri’nde; 5.Uluslararası Balkan Müzik Festivali kapsamında; Barcelona Gipsy Balkan Orchestar, Haidouti Orkestar, 12.Uluslararası Klarnet Festivali kapsamında; Homeland 12. Uluslararası Klarnet Festivali ve 5. Uluslararası Balkan Müzik Festivali kapsamında ise; Legend Of Clarinets Sound Of Anatolia (Hüsnü Şenlendirici, Serkan Çağrı, Vasilis Saleas, Kirpi Bülent) müzikseverlerle buluşacak.

Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Rakım Elkutlu Sahnesi’nde; Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Ses ve Saz Sanatçıları, Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu Ses ve Saz Sanatçıları sahne alırken, Alevi – Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın “Adı Güzel, Kendi Güzel Muhammed’’ konseri, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun; “Kurtuluş’tan Kuruluşa Cumhuriyet” konseri, “Roman Kültür Gecesi”, Dj. Yılmaz ve Dans Grubu, İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu’ndan; “Anadolu’dan Ezgiler” konseri, İstanbul Devlet Modernfolk Müzik Topluluğu’ndan solistler Canan Çal, Enver Merallı eşliğinde “Bizim Romanımız” konseri, Bahadır Özüşen konseri ve Ümit Yılmaz Ensemble konseri gerçekleşecek.

 

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI

Şehrin farklı noktalarında dijital sanattan geleneksel sanata ilgi çekecek ve zihinlere kazınacak çeşitli sergiler de sanatseverleri ağırlayacak.

İzmir Kültür Yolu Festivali kapsamında Kültürpark dünyaca ünlü sergilere ev sahipliği yapacak. 20. yüzyılın en parlak sanatçılarından biri olarak kabul edilen, sıradan nesneleri ve ünlüleri sanatın merkezine taşıyan Pop Art hareketinin öncüsü ‘’Andy Warhol’un Warhol’un Dünyası– Pop Art’ın İkonu’’ sergisi festival kapsamında Kültürpark’ta olacak.

Bu yıl festivalin önemli yıldızlarından biri de Pablo Picasso. 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında yer alan Picasso’nun 80’den fazla eserinin yer aldığı ‘’Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso’’ Sergisi de Kültürpark’ta sanatseverlerle buluşacak.

Dünyaca ünlü dijital sanatçı Refik Anadol’un “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” eseri Tarihi Alsancak Tren Garı’nda görülebilecek.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Bahçesi; Festival süresince resim meraklılarının büyük ilgi gösterdiği ARTMEYDAN etkinliğine ev sahipliği yaparken Kültürpark İzmir Açık Alan’da; Mert Ege Köse’nin “Heykel Yerleştirmesi” meraklılarını ağırlayacak. Cumhuriyet Meydanı’nda ise Foto Muhabirleri Derneği’nin “Türkiye’nin Güzellikleri Fotoğraf Sergisi” görülebilecek.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Müze İKSFde; Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi “Naci El-Ali’den Hanzala”, “Kokunun İzinde Smyrna” sergisi, İdol Sanat Evi Sanatçıları’nın görme engelliler için gerçekleştirdiği “Dokunulabilir Tarih Seramik Sergisi”, Altın Fırçalar Tezhip Atölyesi’nin tezhip sergisi “Altın’dan Günler” ve Gülperin Sertdemir’in “Antik Anadolu ile Çağdaş Sanat” resim sergisine ev sahipliği yapacak.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası İzmir Resim Heykel Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda; Serdar Okan’ın resim sergisi “Soyut Manifesto”, M.K. Perker, Hemad Javadzade,Volkan Akmeşe’den İlüstratörler Platformu Sergisi: “Zamansız Çizgiler” yer alacak.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Zehra Çiçek Sanat Atölyesi’nde; “Miniprint” sergisi, İzmir Kültür Sanat Fabrikası Almula İdil Kılıç Sanat Atölyesi’nde; “Çinili Düşler Sergisi”, Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde; Mustafa Baştan’ın sergisi Filografi sanatı “Ayasofya-Varda Köprüsü” sanatseverlerle buluşacak.

Arkas Sanat Merkezi Alsancak’ta; “Joan Miró: İmge, Metin, Gösterge” Sergisi, Turgut Pura Vakfı Sergi Salonu’nda; Deniz Say’ın “Yarının Kıyısında” sergisi görülebilecek.

 

Turgut Pura Vakfı Atölyesi’nde; Isabelle Aubry’den “Özgün Baskı Sergisi” Eskiİz Sanat Galerisi’nde; Ayşe Perin Tatari’nin “Hayali Kentlere Yolculuk” sergisi, Arya Kamalı Uluslararası Kültür Sanat Merkezi’nde; Arya Kamalı’nın “İzmir Minyatürleri, Microart ve Tesbihler’’ sergisi ziyaretçilerle buluşacak.

Sergilerin olduğu etkinlik mekanları festival süresince her yaştan sanatseverin katılabileceği heykel, resim, ebru, moda, çini gibi farklı alanlarda sanat atölyelerine ve workshoplara da ev sahipliği yapacak.

SANATLA DOLU İZMİR: SİNEMA, KONSER, OPERA, BALE VE TİYATRO 

Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile İzmirliler festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.

Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Necdet Aydın Sahnesi’nde, İzmir Devlet Opera ve Balesi; “Yeniden Doğuş” operası, “Tango Tango” konseri, “İtalyan Akşamı” konseri, “Barış Ormanı” çocuk oyunu, “Yunus Emre Oratoryosu”, “Napoliten Gecesi” konseri, “La Traviata” G. Verdi operası ile sanatseverlerle buluşacak.

 

Devlet Tiyatrolarının önemli temsilleri de festivale renk katacak. Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesi’nde; İzmir Devlet Tiyatrosu “Martı”, Erzurum Devlet Tiyatrosu “İpucu”, İstanbul Devlet Tiyatrosu ise; “Acaibü’l Temaşa” ve “Kapıların Dışında” oyunları izleyicisiyle buluşurken, İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde; İzmir Devlet Tiyatrosu “Hayal-i Temsil” oyunu, Karşıyaka Sahnesi’nde; İzmir Devlet Tiyatrosu’nun “Majestik” ve “Kral Olmak İstemeyen Aslan” oyunları, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun “Kuru Gürültü”, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun; “Anna Purna”, Van Devlet Tiyatrosu’nun “Gelin-Kaynana (Antika Düşkünü’nün Ailesi)” oyunları tiyatroseverlerle buluşacak. Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesi’nde ise “Kurtuluşun İzleri” temsili sahnelenecek.

Sinema meraklıları için de festivalde birbirinden farklı etkinlikler bulunuyor. Key Etkinlik Salonu’nda; Ustalarla Buluşma Senaryo Atölyesi’nde Nedim Argan ve Özgür Kılıçlar, Ustalarla Buluşma Uzun Metraj Film Yönetimi Atölyesi’nde ise Can Ulkay ve Sinan Uzun festival katılımcılarıyla bir araya gelecek. Belgesel Sinema Eserleri Meslek Birliği tarafından gerçekleştirilen “Belgesel Eğitim Projesi Atölye Çalışmaları”nda Savaş Güvezne ve Tahsin İşbilen Bayetav Akademik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Salonu’nda olacak. Cineverse Konak Pier Sineması’nda; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel film gösterimi kapsamında “Son Akşam Yemeği” izlenebilecek.

Yaşar Üniversitesi “10. Contact Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali”’ne ev sahipliği yaparken, İstinye Park Teras Renk Sineması ve Fransız Kültür Merkezi’nde; “4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali” yer alacak.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi; “4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali Ödül Töreni ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Film Müzikleri” konseri, Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde ise “Sokak Lezzetleri Film Festivali” düzenlenecek.

Fotoğrafçılık ile ilgili etkinlikler de festivalde İzmirli fotoğrafseverleri bekliyor. Festivalin ilk günü Konak Saat Kulesi’nde FOTOMARATON etkinliği başlayacak. 27 Ekim Pazar günü ise Habip Koçak ve Bünyamin Aygün söyleşisi ve FOTOMARATON Ödül Töreni gerçekleştirilecek.

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nde Eksi 18 Edebiyat Topluluğu’ndan “Kentini Arayan Çocuklar” etkinliği de minik sanatseverlerle buluşacak.

 

SÖYLEŞİ, KONFERANS, ÇALIŞTAY VE DİĞER ETKİNLİKLER

Birçok önemli ve alanında başarılı isim birbirinden farklı konulardaki etkinliklerde sevenleri ve ilgilileriyle bir araya gelecek.

Narlıdere Huzurevi ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası Açık Hava Sahnesi’nde; Rıfat Becerikli moderatörlüğünde Yeşilçam’ın önemli ismi Hülya Koçyiğit sevenleriyle buluşacak.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda; “Teknoloji Bağımlısı ve Aile İçi İletişim Söyleşisi” ile Semra Aydın, “Anlat Bana Dövmeler-Ağıtlar-Hikayeler Etkinliği ve Belgesel Gösterimi” ile Mehmet Sait Tunç ve Uğraş Salman ilgilileri ile bir araya gelecek.

“Kültür ve Turizm Tanıtımında Filmler ve Festivaller” söyleşisinde; Zbigniev Zmudski, Irina Khangoshvili, Carlos Sargedas konuşmacı olarak yer alarak ingilizce sunumlar yapacak. “Cumhuriyet Sonrası Ülkemizde Müziğin ve Müzik Eğitmenliğinin Gelişimi” söyleşisinde Aytül Büyüksaraç bir sunum gerçekleştirecek. Bülent Şelli ve Mehmet Bezdan ise “Sualtı Arkeolojisi” söyleşisi ile festivalde yer alacak.

Prof. Dr. Musa Kadıoğlu ve Prof. Dr. Serdar Aybek’in konuşmacı olduğu “Geleceğe Miras Projesi Konuşmaları” söyleşisi, Nihat Demirkol, “İzmirli Bir Kaptanın Seyir Defterinden: Atilla İlhan Şiirinde İncesaz” söyleşisi, Dilek Mutlutürk “Makyajın Tarihsel Yolculuğu” söyleşisi, Ali Can Sekmeç ise “Film Müziğimizin Öncüsü Nedim Otyam” söyleşisi ile meraklılarıyla buluşacak.

Gonca Elbeyli’den “Sanatla İfade”, Bihter Türkan Ergül, Doç. Dr. Cenker Atila ve G. Elif Erginer’in sunumlarıyla “Kokunun İzinde Smyrna”, Mehmet Cemil anlatıcılığında “Velhasıl Edebiyat Konuşmaları”, Ömer Başdoğan – Mehmet Akif Ersoy söyleşisi, Yelda Başaran’dan “Çocuklarla Anne Baba İlişkisi Nasıl Olmalı?” etkinliği de festival kapsamında gerçekleşecek.

“Züleyha ile Sınırsız Sohbetler”in konuğu Beyhan Budak olurken, Dr. Ümit Aktaş “İlaçsız Yaşam”ı anlatacak. “Aşk, Zaman ve Eser!” söyleşisi ile Prof. Dr. Merih Tekin Bender de festival katılımcılarıyla bir araya gelecek.

Dr. Barış Eroğlu’nun söyleşisi “Cumhuriyet Dönemi Türk Resmine Bakış”, İngilizce sunum “Filming in Türkiye”, Kerem Altunbay’dan “Anadolu’da Bir Ses dinletisi”, Elif Nadas’tan “Empresyonist Sanatçılar” ve “Yurt Gezileri ve Sanatçıları” söyleşileri, Didem Tarlalı’dan “Büyükler Neden Masal Dinler?” söyleşisi, Şebnem Kutluca’dan “Stresle Baş Etme Yöntemi: Ofis Yogası” atölyesi, Dr. Çağatay Olgun’dan “Türkiye’de Sanat Eleştirisi” söyleşisi, Efe Elmas’tan “İzmir’in Mitleri ve Sembolleri” söyleşisi, Almula İdil Kılıç’tan “Geleneksel Çini Tarihi” söyleşisi, Zeynep Kahraman Füzün’den “Kültürel Değişimin Edebiyata Yansımaları” söyleşisi, Arya Kamalı’dan “Kültür Yolu Kapsamında Minyatür Tarihi” söyleşisi ve İpek Cabadak moderatörlüğünde “Fotoğraf Sohbeti” ve Dr. Ayşe Füruzan Caman söyleşisi ilgilileriyle buluşacak. Ayrıca “Türk Kültürünün İngilizce Tanıtımı” başlığında bir atölye çalışması da düzenlenecek.

“Moda İllüstrasyonları” atölyesi, “Kolaj Çalıştayı”, “Damla Damla Renk ve Huzur” atölyesi, “Zamanın İzleri İzmir / İzmir Minyatürleri ile Yaratıcı Drama” atölyesi, Nurşah Yılmaz ve Hasan Işıklı’dan “Çocuklarla Sanat ve Felsefe” atölyesi de festivalde meraklılarını ağırlayacak.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Kemeraltı Anafartalar Caddesi ve Kıyı Emniyet Müdürlüğü önünde Festival süresince sokak etkinlikleri düzenlenecek. Tarihi Alsancak Tren Garı’nda yer alan “Sen De Söyle” platformunda katılımcılar İzmir’in yeni yıldızı olmak için şarkılarını söyleyecek.

 

GELENEKSEL EL SANATLARI VE SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS ETKİNLİKLERİ

Festival, Bornova Kültür Merkezi geleneksel el sanatlarına ve ustalarına ev sahipliği yapacak.  İsmet Hakkı Yücel’den “Yelken Kürek Dönemi Türk Kıyı Tekneleri Yaşayan Mirasın Ustaları Geleneksel El Sanatları” alan sergisi katılımcıların beğenisine sunulacak.

Yaşayan Mirasın Ustaları Geleneksel El Sanatları; Sıcak Cam Sanatı Atölyesi, Deri Aksesuar, Ahşap Kitap Ayracı Atölyesi, İpek Koza, Keçe El Kuklası, Mozaik, Çini ve Hacivat – Karagöz gibi çocuk atölyeleri minik katılımcılarını ağırlayacak.

Yaşayan Mirasın Ustaları “Ulusal ve Uluslararası Geleneksel El Sanatları Sergi ve Atölye Uygulamaları”, Özü Sözü Emeğiyle “Yaşayan Miras Ustaları” ile söyleşi etkinlikleri festival süresince meraklılarıyla buluşacak.

 

ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL 

Festival boyunca Gündoğdu Meydanı’na kurulacak Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alacak.

Lisanslı çocuk oyunları ve sahne showları ile Karagöz Gölge Oyunu, Nasrettin Hoca Müzikali gibi geleneksel etkinlikler de çocuklarla buluşacak. Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.

Farklı müzeler ve etkinlik noktalarında çocukların becerilerini geliştirecek ve geleneksel sanatlara olan ilgilerini artıracak farklı etkinliklere de imza atılacak.

Detaylı bilgi için; https://kulturyolufestivali.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like