Kilo kontrolü için beslenme durumu değerlendirmesi nasıl yapılır?

Sağlıklı kilo kontrolü programında, var olan ve yaşam kalitesini bozan beslenme sorunlarının en aza indirilmesi veya ortadan kaldırılması, yaşam biçiminin iyileştirilmesi, mutfak alışkanlıklarının olumlu yönde geliştirilmesi, öğün alışkanlığı, öğün sıklığı, porsiyon kontrolü,  kişiye uygun beslenme planı ve fiziksel aktivite alışkanlıkları iyi yönde değiştirilmelidir.

Sağlıklı kilo kontrolünde bireyin beslenme durumu, yaşı, cinsiyeti, boyu, fiziksel aktivitesi, mesleği, varsa tanısı hekim tarafından konulmuş hastalığı ve ilaç kullanma durumu, besin takviyesi kullanıp kullanmadığı mutlaka sorgulanmalıdır, kilo kontrol programına başlamadan önce bireyin alışkanlıklarını anlayabilmek ve yanlışlarını birlikte görebilmek için en az 3 günlük bir besin tüketim günlüğü ( 2 gün hafta içi, 1 gün hafta sonu )  tutmasını sağlamak ilk adımdır, bu besin tüketiminde gün içinde hangi saatlerde hangi besinleri tükettikleri ölçüleriyle birlikte yazılmalıdır, bireyler besin alımı ve aktivitelerini kaydetmeleri konusunda teşvik edilmelidir ve bu kayıtlar Diyetisyen ile birlikte değerlendirmelidir. Hatta bu süreç beslenme tedavisinin ilk on gününde devam ettirilmelidir.

Kilo kontrolü programına başlamadan önce belki de en önemli tanımlayıcı bilgi bireyin biyokimyasal bulgularıdır ve mutlaka yeni tarihli bulgular istenmelidir. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, beden kütle indeksinin hesaplanması, vücut yağı ve yağsız vücut kütlesi saptanması, vücutta yağ dağılımının saptanması amacıyla Bioelektrikimpedans analizörü ölçümü ve gerekirse bel / kalça çevresi ölçümleri de yapılmalıdır.

Tüm bu bilgiler ışığında kilo kontrolünüz için fotokopi diyetler, magazin diyetleri gibi kişiye özel olmayan matbu diyetler sağlığınız için risk oluştururlar ve size özel değillerdir, size bilgi sağlamazlar ve sürdürülebilir değillerdir. Diyetisyenlerin kişiye özel hazırladıkları beslenme programı her zaman bir beslenme öğretisi içerir, bilgi verir, besinleri, porsiyon kontrolünü öğrenmenizi, kendinizi ve vücudunuzu tanımanızı sağlar.

Bu süreç içerisinde motivasyonel yaklaşım, işbirliği, takip ve güven önemlidir. İş birliği için Diyetisyen destekleyici bir partnerdir, doğru ve akılcı hedeflerle tam bir ekip çalışması gerekir ve sonucun keyfine birlikte varılır.Aile bireyleri ile birlikte onların desteğinin alınması da vücut ağırlığının kontrolü ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazanılmasında etkilidir.

Unutmayalım ki kilo vermek, kilo almak ya da hastalığa özel beslenme programı yapmak kolay değildir ve önceliğiniz her zaman sağlığınız olmalıdır, bir Diyetisyenle birlikte çalışıp emek vererek, problemleri çözerek, hedefe odaklanarak, öğrendiklerimizi hayata geçirerek sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeyi öğrenerek sağlıklı kiloya ve sağlıklı yaşama kavuşabilir ve sürdürebiliriz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like