FOÇALILAR 2 BİN 500 YIL ÖNCE AVRUPADA KURDUKLARI KENTLERDE BULUŞUYOR
Foçalılar’ın (Phokaia’lılar) ikibin beşyüz yıl önce Avrupa’da kurdukları koloni kentlerin çeşitli etkinlik ve turizm faaliyetleriyle bir araya gelmesi amacıyla İtalya’nın Ascea Kenti Belediyesi bir proje geliştirdi. “Foçalıların Yolculuğu” adlı projenin ana öğesi kentleri kuranların yola çıktığı İzmir’in Foça İlçesi. Türkiye, Fransa, İtalya ve İspanya’dan toplam 6 kentin insanları önce proje kapsamında daha sonra turistik ve kültürel faaliyetler ve gençlik değişim programlarıyla bir araya gelecek. Ortak değerlerin yanısıra farklılıklarda ortaya konularak çeşitli alanlarda işbirlikleri geliştirilecek.
Türkiye’den Foça, İspanya’dan L’Escala ve Ampuria, Fransa’dan Marsilya ve Korsika, İtalya’dan Ascea kentlerinin yer aldığı proje Avrupa Birliği (AB) desteğiyle gerçekleştiriliyor. Ön onay alan proje kapsamında Foça ve Ascea belediye heyetleri önce Foça’da, daha sonra Ascea’da buluştu. Kardeş şehir protokolü imzalandı. Karşılıklı olarak ortak tarihi alanlar ve kültürel değerler paylaşıldı. Projenin sürekli ve sürdürülebilir olması konusunda samimi görüş alışverişleri yapıldı.
Foça Heyetinin Başkanı, Foça ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Hakan Barçın bu güne kadar gerçekleştirilen görüşmelerden heyecan duyduklarını, müzelerde duran geçmişin gerçek hayatla yüzleşeceğini, ikibin beş yüz yıl önce Foça’dan gidenlerin kurduğu kentlerle Foça’nın yeniden kültür ve gönül birliği yapacağını, turistik faaliyetler ve etkinliklerle Foçalılar ve kökleri Foça’ya dayananların buluşacağını söyledi.
DEĞERLERİMİZİ MÜZELERDEN ÇIKARIP GÜNLÜK HAYATA UYARLAMAK İSTİYORUZ
Hakan Barçın; “ 26-28 Haziran tarihlerinde Ascea’yı ziyarete gittik. İki ay öncede biz onları ağırlamış, Kardeş Kent protokolü imzalamıştık. Phokaialar barışçıl, tüccar ve çok iyi denizci insanlarmış. Akdeniz’de onlarca koloni kent kurmuşlar. Projenin de ortakları olan İtalya’dan Ascea,Fransadan Marsilya ve Korsika (Aleria)ispanya’dan L’Escala ve Ampuria bunlardan bazıları. Bu kentleri bir araya getirmek için proje yazan Ascea’lılar ile üç gün boyunca toplantılar yaptık, tartıştık. Çok ortak noktamız olduğu gibi ciddi farklılıklarımızın da olduğunu gördük. Bugünün kültüründe aslında ortak noktalardan çok farklılıkları bulmak daha önemli. 2 bin 500 yıl öncesine ait ortak bir kültürü de olan bu kentlerin farklılıkları giderek azalıyor. Bu farklılıkları teşvik etmek, ön plana çıkarmak adına ekibimizin yaptığı öneri çok kabul gördü. Projelerimizin başında turizm geliyor. Tanıtım geliyor. Hemen arkasından gastronomi ortaklaşması. Hem benzerlikler, hem farklılıklar kaynaştırılarak, bunlar nasıl olabilir, nasıl bir çalışma ile gün yüzüne çıkarılabilir. Gençlerin karşılıklı değişim yoluyla etkileşim programları nasıl oluşturulabilir. Gastronomi ve diğer konularda Yaşar ve Ege Üniversitelerinden destekler alacağız. İşin sanatsal ve kültürel boyutu olarak ta deniz konulu filmler ve kültür turizmini geliştirme çalışmaları yapacağız. Özetle şöyle demek mümkün. 2 bin 500 yıl öncesine ait arkeolojik değerleri, eserleri müzeden çıkartıp günlük hayata devşirmek, uyarlamak istiyoruz. Bunu yaşayan bir şey haline getirmek. Bunu başarabilirsek dünyada ilklerden bir tanesi olacak. Phokaia’lılardan binlerce yıl sonra elimize aldığımız bu bayrağı diğer kentlerle sokağa çıkarmak, insanlara tanıtmak istiyoruz. Gençlere tanıtmak istiyoruz. Turizm anlamında kullanmak istiyoruz. Kültürel anlamda zenginleştirmek istiyoruz. Amacımız bu.” dedi.
Barçın; Foçalıların kurduğu bir kooperatifin (Fokoop) üyelerinin zeytinyağı, sabun, doğal ürünlerden hediyelik eşya gibi çeşitli şeyler üretirken ortak değer ve simgelere de çalışmalarında bolca yer verdiğine ve her kesimden insana tanıtmaya çalıştığına da dikkat çekti.