Sürdürülebilir Beslenme Bilinci Uygulamaya Yansımıyor

Sodexo ve Harris Interactive ilk Uluslararası Sürdürülebilir Gıda Barometresi sonuçlarını açıkladı

Dünyada 45 ülkede her gün 100 milyon insana dokunan Sodexo, Harris Interactive ortaklığında ilk uluslararası sürdürülebilir gıda barometresinin sonuçlarını açıkladı. 5 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre katılımcıların yüzde 56’sı sürdürülebilir beslendiğini iddia etse de yüzde 78’i, süt ürünlerini, yüzde 71’i et ürünlerine beslenmelerinde daha çok yer veriyor. Katılımcılar tahıllara beslenmelerinde yüzde 60 ve bitki bazlı proteinlere de yüzde 45 oranında yer veriyor. Yani katılımcıların çoğu sürdürülebilir beslenme alanında farkındalığa sahip olsa da harekete geçme noktasında çelişkili davranış sergileyebiliyor.

Sodexo’nun Harris Interactive ile gerçekleştirdiği araştırmaya katılan kişilerin yüzde 75’i sürdürülebilir gıda konusunda olumlu bir algıya sahip çünkü bu beslenme düzenini iyimserlik ve keyif gibi duygularla ilişkilendiriyorlar. Bu kişilerin yüzde 59’u daha sürdürülebilir bir beslenme düzeni benimsemenin yaşam kalitesini artırdığına inanıyor. Ankete katılan her 10 kişiden 8’i daha sürdürülebilir davranışları benimsemenin acilen hayata geçirilmesi gereken bir konu olduğuna inanıyor. İnsanların büyük çoğunluğu, günlük yaşamlarında yemek yedikleri restoranlar, okullar, üniversiteler ve şirket restoranları gibi alanlarda daha sürdürülebilir yemek seçenekleri görmek istiyor.

İsteklerle gerçek davranışlar arasında farklılık var

Araştırma rutinleşmiş yeme alışkanlıkları karşısında acil harekete geçme duygusu olduğunu bir kez daha kanıtlasa da bu durum gerçek davranışlara yeterince yansımıyor. Ankete katılanların yüzde 30’u günlük yiyecek seçimlerinde, ürünün çevresel etkisine dikkat ederken, yüzde 70’i maliyete ve yüzde 62’si de lezzete öncelik veriyor.

Sürdürülebilir gıda birçok yanlış anlamadan muzdarip 

Ankete katılanların yüzde 40’ı sürdürülebilir beslenmenin daha pahalı olduğuna inanıyor. Katılımcıların üçte biri sürdürülebilir ürünler bulmanın zor olduğunu düşünüyor ve sürdürülebilir bir beslenme biçimini benimsemenin çaba gerektirdiğine inanıyor.

Sürdürülebilir beslenme bireysel olarak algılandığında daha motive edici oluyor

İnsanları daha sürdürülebilir beslenme alışkanlıklarını benimsemeye ikna etmek sağlık, lezzet ve tasarruf açısından bireysel faydaların ortaya konulmasından geçiyor. Araştırmaya göre, tüm ülkelerde daha sürdürülebilir beslenmeye yönelik temel motivasyon yüzde 46 ile sağlık oluyor. Bunu genellikle yüzde 35 ile finansal tasarruf takip ediyor.

Her gün hizmet verdiği 100 milyon tüketicinin yiyecek seçimlerini daha dengeli ve sürdürülebilir bir beslenme yönünde etkileme sorumluluğunu üstlenen Sodexo, çiftlikten çatala kadar değer zincirindeki tüm emisyonları 2040 yılına kadar yüzde 90 oranında azaltmasını sağlayacak dört temel maddeyi açıkladı.

  1. Ürünler

Yerel ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik ederek, tedarikçilerin karbon emisyonlarını azaltmalarını destekleyerek ve yerel, kısa mesafeli kaynak kullanımını geliştirerek bu şekilde tedarik zincirinin eylem planının önemli bir parçası haline getiriyor ve insanlarla gezegen üzerinde olumlu bir etki yaratma arzusunu tedarikçilerine de yayıyor.

  1. Yemek Pişirme

2030 yılına kadar ana yemeklerin yüzde 70’ini “düşük karbonlu” olarak pişirme hedefiyle yeni sürdürülebilir tarifler tasarlanıyor. Sodexo, ekiplerini bu mücadele etrafında harekete geçirmek için özel MasterClass’lar başlatıyor. Sodexo şeflerini, beslenme uzmanlarını, satın alma uzmanlarını ve pazarlama ekiplerini gıda dönüşümünün elçilerine dönüştürmek, müşterileri ve tüketicileri daha sorumlu seçimler yapmak için teşvik ediyor. Keyif duygusunun, yeme alışkanlıklarını değiştirmek için önemli bir araç olduğunun bilincinde olan Sodexo Şefleri, her gün dünya çapındaki insan çeşitliliğine ve yemek tercihlerine göre uyarlanmış, bitki bazlı leziz yemekler yaratıyor.

      3. Enerji

Sodexo, daha az enerji-yoğun hazırlık yöntemleri yoluyla tüm müşterilerinin tesislerinde enerji kullanımını optimize ederek, tesis yöneticilerini eğiterek ve 2025 yılına kadar doğrudan Sodexo tarafından işletilen tesislerde yüzde 100 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşmak istiyor.

  1. Atık

Sodexo, tüm operasyonlarda gıda israfını yarı yarıya azaltma hedefine ulaşmak için WasteWatch programını 2025 yılı itibariyle yemek hizmeti verdiği tesislerinin yüzde 85’ini kapsayacak şekilde genişletmek istiyor.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like