Salyangoz ve Bir Çimenden İlham Aldı Milyonlarca Kişinin Duymasını Sağladı

Altı yüz binden fazla implante edilebilir cihaz sunarak her yaştan insanın duymasına ve yaşamın sunduğu fırsatlardan yararlanmasına yardımcı olan Cochlear, Profesör Graeme Clark’ın dünyanın ilk çok kanallı koklear implantına öncülük ederek işitme kaybı için tümüyle yeni bir tedavi yaratmasıyla yolculuğuna başladı. Bir deniz kabuğu ve bir çimenden ilham alarak işitsel beyin yollarının çok kanallı elektriksel uyarımını içeren bu çığır açan keşif, 100’den fazla ülkede yüz binlerce insanın hayatını değiştirdi. Bugün hala başarılarıyla takdir toplayan Profesör Graeme Clark, Uluslararası Rehabilitasyon (Rehabilitation International) kurumu tarafından Pekin’de düzenlenen etkinlikte prestijli bir ödüle layık görüldü.

Profesör Graeme Clark’ın deniz kabuğu ve çimenden yola çıkarak icat ettiği çok kanallı koklear implantın Cochlear’e de ilham olmasıyla yeni bir serüven başladı. Bu serüvende Cochlear, sürekli gelişmeye, değişmeye ve yeni tedavi yaklaşımları geliştirmeye devam ederken Profesör Clark’ın aldığı ödüller ise şirketin motivasyon kaynağı haline geldi. Son olarak Uluslararası Rehabilitasyon (Rehabilitation International) kurumu tarafından engelli bireylerin eşitliği ve kalkınmasına katkıda bulunan veya bu alanda derin etkileri olan kişi ve kuruluşlara verilen Yüzüncü Yıl ödülünü alan Profesör Graeme Clark, 100 saygın ödülden birinin sahibi oldu.

İnsanlara hayatın seslerini geri kazandıran ilham verici bir başarı hikâyesi

1967 yılında Profesör Clark, işitme kaybı ile mücadele eden babasından esinlenerek, insanların yeniden duymalarına yardım etmek amacıyla araştırma yapmaya başladı. Avustralya’nın Sydney kentinin dışındaki ufak bir kasabada eczacılık yapan ve sağlık sorunları hakkında tavsiye istemek için gelen müşterileri duyamayan babasının üzüntüsü, küçük Clark için de zorlayıcı bir deneyimdi. Bu durum, Graeme’i işitme kaybını tedavi etmek için yeni bir yol aramaya itti ve babasından aldığı ilhamla bu durumu hayatının amacı haline getirdi. Amacı doğrultusunda çığır açan bir çözüm yaratmak için diğer öncü bilim adamlarıyla iş birliği yapan profesör, yaklaşık on yıl boyunca çalışmalarını sürdürdükten sonra 1978 yılında Cochlear’e esin kaynağı olan ilk çok kanallı koklear implantını başarıyla gerçekleştirdi. Şirket, günümüzde Profesör Clark’ın çalışmalarını sürdürerek ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan insanların tümüyle işitmelerine yardım ediyor.

Ödüllerle ve minnet dolu insanlarla taçlandırılmış bir hayat

Çok kanallı koklear implantın mucidi olan Avustralyalı Prof. Dr. Graeme Clark, yaşam boyu sürdürdüğü çalışmalarla hem insanların takdirini hem de prestijli ödüller kazandı. Çığır açan araştırmaları ile yakın bir zamanda Pekin’den de ödülle dönen profesör, Uluslararası Rehabilitasyon Yüzüncü Yıl Töreni’ne damga vurdu. Ödül getiren araştırma, Graeme Clark Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü ve Cochlear iş birliği ile gerçekleştirildi. Bu araştırma ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan bireyler için umut verici sonuçlar sunuyor. En önemlisi de görme engelliler için görme restorasyonu, felçliler için omurilik işlevselliği ve ilaca dirençli epilepsi yönetiminde ilerlemelerin önünü açıyor. Aldığı ödül kapsamında konuşan Profesör Clark, “Hayatımı sağır insanların duymasına yardımcı olmaya çalışarak geçirdim ve şimdi çalışmalarımız küresel olarak tanındığı için faydalarının ihtiyacı olan herkese ulaştığını görmek istiyorum” dedi. Profesör Clark, kısa bir süre önce Melbourne Üniversitesi’nde yapılan bir sunumla İrlanda Kraliyet Cerrahlar Koleji (RCSI) Onursal Üyeliği’ne de layık görülmüştü.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like